Hjärtvalnöt

  • Juglans ailantifolia var. cordiformis

  • zon 1-4

  • ca 30-40 cm planta: 225 kr

Hjärtvalnöten är ett i Sverige ovanligt träd som folk börjar få upp ögonen för. Det härstammar från Japan och trots sin goda härdighet ger det en tropisk känsla i trädgården tack vare sina stora, vackra blad. Om det trivs växer det fort och bildar en vidlyftig krona. De hjärtformade nötterna smakar likt valnöt, men utan bitterhet. De har hög grad omättat fett i form av omega-3.

När det är dags för utplantering – välj en solig plats i trädgården i en lucker, djup jord där vatten inte tenderar att stå. Hjärtvalnötens stora blad tycker inte om utsatta, blåsiga lägen. Tänk på att trädet kan bli 10-15 m högt och lika bred krona om det trivs, så det passar bäst i en stor trädgård med gott om plats.

Hjärtvalnöten producerar enbart blygsamt med nötter om det planteras ensamt. Det kräver pollination av annat hjärtvalnötsträd, så plantera minst två. Det kan även pollineras både äkta valnöt och grå valnöt även om resultatet blir bäst med en artfrände.

Att ha i åtanke:

Moderträden är två namnsorter med goda egenskaper när det kommer till bland annat produktivitet och lättknäckthet, men ha i åtanke att nästkommande generation (de jag har till salu) inte nödvändigtvis producerar ett träd med exakt samma genetik och egenskaper. Det kommer alltid resultera i ett stort, vackert träd som producerar ätliga nötter men nötens form och struktur kan variera.

Av de träd jag har till salu kan man räkna med att ca 50% bevarar egenskapen av hjärtformade nötter. Den andra hälften får mer eller mindre äggformade nötter. De reverterar helt enkelt tillbaks till den japanska valnöten som hjärtvalnöten härstammar från och dessa nötter är svårare att öppna. Av träden jag säljer kommer 25% vara lätta att knäcka med hela eller stora bitar som faller ur skalet.

Men det kan också gå åt andra hållet. Om man har tur kan det bli ett träd med väldigt fina egenskaper och man har en genetisk skatt. Att odla frösådda träd bidrar till den genetiska mångfalden vilket är eftersträvansvärt, men var dock beredd på att det är lite av ett lotteri. Andra fördelar med frösådda träd är är bättre tålighet, etablerar sig bättre och kostar inte lika mycket som ympade träd.

Plantering:

Jorden som hjärtvalnöten planteras i är avgörande för trädets hälsa. Trädet föredrar en djup, väldränerad jord. Hjärtvalnöten växer fort och tycker om ett näringstillskott vid start. Blanda gärna ner kompost eller brunnen stallgödsel i det ytliga jordlagret vid plantering och addera lite varje vår.

Täck runt plantan med kartong, dagstidningar (ej laminerade) som överlappar varandra väl för att inte ogräs ska växa igenom. Sedan kan detta täckas med ett lager (10-20 cm) valfritt organiskt material, som gräsklipp, halm, löv eller träflis. Minst en kvadratmeter ska täckas, men gärna mer så konkurrens från omgivande gräs minskar och för att behålla markfukt. Nyplanterade träd gillar riklig bevattning under de första säsongerna, gärna en hink per träd ett par gånger i veckan.

Om det finns risk för att vilda djur gnager på barken bör trädet omringas med ett minst 1,2 m högt hönsnät, som tillsammans med 3-4 stabila bambustörar ankras fast i marken. Om du (precis som jag) sätter trädet på vildvuxen gräsmark med hög sorkpopulation finns det en risk för att trädrötterna angrips. Då behöver träden sättas i nedgrävda nätburar. Dessa håller träden skyddade fram tills att de etablerat sig tillräckligt för att kunna stå emot sorkangrepp. Jag bygger mina nätburar av galvaniserat putsnät med en maskbredd på max 20 mm.